Veelgestelde vragen - FAQ gasdetectie

Veelgestelde vragen over gasdetectie (FAQ)

Heb je een vraag over onze gasdetectoren? Met onderstaand overzicht van veelgestelde vragen (FAQ) hopen we je vraag snel te kunnen beantwoorden.

Staat je vraag er niet tussen of heb je nog geen volledig antwoord op je vraag? Neem dan contact met ons op via 076-581.22.88 of d.nelemans@inven.nl.

 

Dit is afhankelijk van type en uitvoering.

De éénkanaals gasdetectors zijn uitgerust met één meetcel. In onze multi-gasdetectors kunnen tot 4 meetcellen geplaatst worden.

Bij een multi-gas toestel kan bijvoorbeeld gekozen worden uit meetcellen voor het detecteren van O2(zuurstof), LEL (brandbare gassen), H2S (waterstofsulfide) en CO (koolmonoxide). Elke combinatie van deze gassen is mogelijk. Niet alle cellen hoeven persé geplaast te worden.

Bijna alle Honeywell gasdetectors zijn uitgerust met een long life meetcellen voor de detectie van O2, H2S, CO en LEL. De eerste vijf jaar hoeven, bij normaal gebruik, geen sensoren te worden vervangen. Uitzondering zijn de zuurstofcel voor de BW Clip en BW Icon en meetcellen voor exotische gassen.

Dit is mede afhankelijk van de gemeten concentraties in de loop van de tijd. Het langdurig meten van hoge concentraties gassen kan de levensduur verkorten.

Sommige gassen kunnen de sensoren nadelig beinvloeden.

Vermijd producten die siliconen bevatten.Deze vergiftigen bijvoorbeeld de LEL sensor.

Zeer hoge concentraties brandbare gassen kunnen de LEL sensor verbranden.

Als de gasdetector nieuw is kan met een opgeladen accu minimaal 12 uur onafgebroken gemeten worden. Na verloop van jaren zal de conditie van de accu teruglopen.

Tijdens de garantie periode garanderen wij een batterijduur van 10 uur. Opslag of werken bij zeer lage temperaturen kan de accuduur verkorten.

De zuurstofcel van de meeste Honeywell gasdetectors hebben een levensduur van 5 jaar. Met een garantieperiode van 3 jaar. Uitzondering is de de BW Clip, BW Icon en MicroClip XL deze hebben een zuurstofcel met een levensduur van 2 jaar.

De kalibratie frequentie kan worden ingesteld op 90, 180 of 365 dagen. De fabrikant adviseert om de gasdetector 2x per jaar te laten kalibreren.

Chemische meetcellen voor het meten van gassen hebben altijd een signaalverloop. Tijdens de kalibratie wordt het verloop gecompenseerd en blijft de meetwaarde binnen de opgegeven specificaties.

De gasdetector kan naar ons worden toegestuurd voor kalibratie. In de regel wordt binnen 5 werkdagen de gasdetector gecontroleerd en met testrapport naar u geretourneerd.

U kunt ook bij onze werkplaats in Breda langskomen, in de meeste gevallen kunt u dan op de kalibratie wachten. Als u vooraf even contact opneemt, houden wij rekening met uw komst.

Onze gecertificeerde service engineers komen graag naar u toe om uw gasdetector(s)te kalibreren.

Naast het vaste kalibratie tarief worden voorrijkosten berekend. Voor de actuele tarieven kunt u contact opnemen met onze service afdeling.

Ja dat kan. Bij de meeste van onze gasdetectors gaat dit alsvolgt:

Schakel het toestel uit door drie seconden de drukknop in te duwen, en houdt daarna de knop ingedrukt. Er zal nu een nulstelling gestart worden. Zorg ervoor dat u een nulstelling altijd in schone lucht uitvoert.

Met de Microdock II of Intellidox kunnen gasdetectors automatisch worden gecontroleerd en gekalibreerd.

Wel adviseren wij om de personen die met het test station gaan werken een onderhoudsinstructie te laten volgen. Informeer bij onze service afdeling naar de mogelijkheden.

Bijna al onze gasdetectors zijn IP67 of IP68 waterdicht. Heeft de detector minder dan een half uur en minder dan 1 meter onder water gelegen dan is mogelijk het drogen en reinigen van het toestel voldoende.

Controleer of de detector correct functioneert. Vertrouwt u het toestel niet, voer dan een bumptest uit of stuur de detector naar onze werkplaats voor controle.

Reinig het toestel met een zachte vochtige doek en droog deze na het reinigen.

Reinig de detector nooit met agressieve reinigingsmiddelen zoals remmenreiniger, terpentine, wasbenzine, aceton of thinner. Er zijn speciale reinigingsdoekjes beschikbaar, informeer hiernaar bij onze service afdeling.

De gasdetector onthoudt de datum van de laatste kalibratie en geeft de melding CAL DUE TODAY als de kalibratie is verlopen. Na kalibratie verdwijnt de melding uit het display.

De melding OL betekent Over Load.

De betreffende meetcel is aan een hoge concentratie gas blootgesteld geweest buiten het meetbereik van de sensor. In veel gevallen zal de cel regenereren en na een aantal uren weer correct functioneren.

Vertrouwt u het niet voer dan een bumptest uit of stuur de detector naar onze werkplaats voor controle. Het komt ook voor dat de sensor zodanig beschadigd is, dat deze vervangen dient te worden. Vervanging en aansluitende kalibratie kan zowel in onze werkplaats als op lokatie uitgevoerd worden.

De alarmwaarden worden via software ingesteld. Met behulp van een optioneel leverbare IR-adapter kunnen de instellingen van de detector aangepast worden.

Indien u niet over deze adapter beschikt kunnen wij deze wijzigingen voor u in onze werkplaats of op locatie programmeren. Let op dat een aantal alarmwaarden gebonden zijn aan wettelijke regels.

Onze oplaadbare gasdetectors zijn uitgerust met een intelligente laadprocedure. De gemiddelde laadtijd bedraagt 4 uur. Als de accu vol is zal het toestel automatisch overschakelen op een lage laadmodus en de batterij op de maximum capaciteit houden.

Onze keuze:

Profile picture for user Dries Nelemans

Dit artikel is geschreven door Dries Nelemans.
Meer weten over Veelgestelde vragen FAQ ? Neem contact op via 076-581.22.88 of via mail op d.nelemans@inven.nl.