Watergedragen en oplosmiddelhoudende verven hebben een duidelijk verschillend rheologisch gedrag. De analyse van de hun respectievelijk vloeicurve laat duidelijk de afwijkende formulering van de verf zien. Een formulering die er specifiek op gericht is dat de gebruikers de verven op dezelfde makkelijke manier kunnen aanbrengen.
Oplos- en verdunningsmiddelen zorgen ervoor dat de verf goed te verwerken is, makkelijk vloeit en snel droogt. In watergedragen verven zorgt het water voor het verdunnen van de verf. Oplosmiddelhoudende verven bevatten verdampende oplosmiddelen, zoals terpentine.
In onderstaand experiment wordt watergedragen verf vergeleken met oplosmiddelhoudende verf.
De verf wordt in meetcup MS-DIN11 gegoten. Vervolgens wordt de meetcup in de temperatuur regelaar EVA MS-DIN geplaatst. Deze brengt de verf naar 23 °C. De vloeicurve wordt in de Rheomatic P software ingesteld op 0,5 tot 1000 s-1 en gemeten met een RM200 rheometer.
Het aanbrengen van de verf wordt gesimuleerd door de gekozen afschuifsnelheden. Een afschuifsnelheid van onder de 2 s-1 simuleerd de verf in de pot. Tijdens het aanbrengen van de verf is de afschuifsnelheid ongeveer 1000 s-1. Op deze manier geeft de vloeicurve snel een beeld van de effectiviteit van de verschillende soorten verf.
Het viscositeit profiel van de oplosmiddelhoudende verf is relatief vlak. Het verschil in viscositeit van de verf in de pot en tijdens het aanbrengen is minimaal.
De viscositeit van de watergedragen verf neemt sterk af. In de pot is de viscositeit ongeveer 6 maal hoger als van de oplosmiddelhoudende verf. Tijdens het aanbrengen is de viscositeit van de watergedragen verf bijna 3 maal lager.
Het psuedoplastische of shear tinning gedrag van de watergedragen verf zorgt er voor dat de verf goed kan worden aangebracht en met een mooie structuur opdroogt. Dit ondanks het beperkte vloeigedrag in de pot.